Eάν είστε ιδιοκτήτης μιας κατοικίας και σκέφτεστε να την πουλήσετε, πρέπει να γνωρίζετε πως εσείς διαδραματίζετε σημαντικότατο ρόλο στην πώληση. Εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές και με τη βοήθεια του μεσίτη σας θα καταφέρετε να πουλήσετε το ακίνητό σας στην καλύτερη δυνατή τιμή.
    Ο πιο εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε την εμφάνιση του σπιτιού σας είναι να το ανακαινίσετε με λίγα χρήματα και να βελτιώσετε κάποια σημεία που δεν είναι πολύ καλαίσθητα.
    Κερδίστε τον υποψήφιο αγοραστή από την πρώτη στιγμή. Αν το σπίτι έχει αυλή, φροντίστε να είναι περιποιημένη. Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα κουρέψτε το γκαζόν και καθαρίστε την εξωτερική πόρτα.
    Επενδύστε μερικές ώρες για τον εσωτερικό καθαρισμό του σπιτιού. Επίσης ανανεώστε το χρώμα των τοίχων αν έχει ξεθωριάσει. Φρεσκοβαμμένοι τοίχοι προσδίδουν λάμψη και προδιαθέτουν θετικά τον αγοραστή.
    Ελέγξτε τα υδραυλικά και τα φώτα. Αντικαταστήστε καμένες λάμπες με καινούριες και επιδιορθώστε τυχόν διαρροές στην κουζίνα και στις τουαλέτες. Μην αφήσετε μικρά προβλήματα να χαλάσουν τη γενική εικόνα του σπιτιού σας.
    Αν οι πόρτες τρίζουν και σφηνώνουν να είστε σίγουροι πως θα «σφηνώσουν» και στο μυαλό του αγοραστή και δεν θα προκαλέσουν καλή εντύπωση. Φροντίστε να τις λαδώσετε και να τις επιδιορθώσετε με λίγα χρήματα.
    Σκεφτείτε με ασφάλεια. Συνήθως οι ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν πεταμένα πράγματα με αποτέλεσμα και να παρουσιάζει το σπίτι κακή εικόνα αλλά και να γίνεται επικίνδυνο. (πχ πατίνια στους διαδρόμους, διάφορες συσκευές και μηχανήματα). Φροντίστε λοιπόν να τα εξαφανίσετε και να τα τακτοποιήσετε!
    Να θυμάστε ότι πολλοί αγοραστές ψάχνουν κάτι παραπάνω από άνετους χώρους. Ψάχνουν για μεγάλα, ευρύχωρα σπίτια. Γι' αυτό φροντίστε τα δωμάτια να είναι τακτοποιημένα για να δείχνουν μεγαλύτερα!
    Το ίδιο ισχύει και για χώρους όπως αποθήκες. Βάλτε τα πράγματα που υπάρχουν εκεί σε μια τάξη για να εντυπωσιάσετε τον υποψήφιο αγοραστή.
    Επειδή ένα καλό μπάνιο μπορεί να καθορίσει την απόφαση για αγορά ενός σπιτιού, φροντίστε όχι μόνο να είναι καθαρό, αλλά να λάμπει! Εμφανίστε τις καλύτερες πετσέτες που έχετε και κρεμάστε μια καθαρή κουρτίνα στο ντουζ.
    Αφήστε τον ήλιο να μπει στο σπίτι σας. αν δείχνετε το σπίτι σας και είναι μέρα τότε ανοίξτε τα παράθυρα για να αεριστούν οι χώροι και να φωτιστούν τα δωμάτια.
    Αν είναι βράδυ, τότε ανάψτε όλα τα φώτα . Έτσι θα δώσετε την εντύπωση στον αγοραστή ότι είναι πολύ φωτεινό και θα τον προϊδεάσετε θετικά.    Όταν έρθει κάποιος υποψήφιος αγοραστής φροντίστε να μην υπάρχει πολύς κόσμος στο σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση συνήθως οι αγοραστές νοιώθουν αμήχανα και απρόσδεκτοι. Μην τους δώσετε αυτή την εντύπωση.
    Τα οικιακά ζώα είναι σίγουρα πολύ καλή συντροφιά, αλλά όχι την ώρα που δείχνετε το σπίτι σας. Κρατήστε τα μακριά!
    Κλείστε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα για να μην ενοχλείστε από θορύβους.
    Να είστε φιλικοί και άνετοι. Μη είστε όμως υπερβολικά κοινωνικοί και κουράσετε τον υποψήφιο αγοραστή.
    Μην απολογείστε! Δεν έχει σημασία πόσο ταπεινό είναι το σπίτι σας και μην απολογείστε για κάποιες ατέλειες που μπορεί να έχει. Αν κάποιος αγοραστής αμφισβητεί την αξία του σπιτιού σας, αφήστε κάποιον έμπειρο μεσίτη να χειριστεί την κατάσταση.
    Κρατήστε χαμηλό προφίλ. Κανένας δεν γνωρίζει το σπίτι σας καλύτερα από εσάς. Αλλά οι έμπειροι Μεσίτες γνωρίζουν πολύ καλά τους αγοραστές και αυτό ακριβώς που ζητάνε.
    Μη μετατρέπετε το σπίτι σας σε κατάστημα μεταχειρισμένων επίπλων και αντικειμένων. Σκοπό σας είναι να πουλήσετε το σπίτι και όχι το διάφορα αντικείμενα που ίσως να μη σας χρειάζονται.
    Δώστε προτεραιότητα στην εμπειρία. Αν κάποιος υποψήφιος αγοραστής θέλει να συζητήσει για την τιμή ή για άλλες παραμέτρους της αγοραπωλησίας, αφήστε τον να μιλήσει με κάποιον ειδικό.
    Συνεργαστείτε με το μεσίτη σας. Γνωρίζει πολύ καλά την αγορά και τη συμπεριφορά των αγοραστών. Επιλέξτε τον προσωπικά και εμπιστευτείτε τον.